Κυριακή, Νοεμβρίου 06, 2005

Τα «απόβλητα» απαντούν!

Σκέφτηκε κανείς τι μπορεί να συμβεί εάν αυτό που γίνεται τελευταία στα προάστια του Παρισιού εξαπλωθεί σε όλη την Ευρώπη, όπου δηλαδή υπάρχουν μετανάστες; Τα «απόβλητα» απαντούν και οι political και μη, correct τρέχουν και δεν φτάνουν!

«Μάης» των απόκληρων
Κάθε φορά που κάποια γειτονιά του Παρισιού φωτίζεται από αυτοκίνητα που καίγονται πλάι σε οδοφράγματα, πολλοί σπεύδουν να αναζητήσουν ανάμεσα στους καπνούς και τα δακρυγόνα «κάτι» από την ατμόσφαιρα του Μάη του '68 ή την επιστροφή της «άγριας νεολαίας» των ευρωπαϊκών μητροπόλεων του '70.
Αυτό συνέβη και τις τελευταίες ημέρες, όταν τα ΜΑΤ συγκρούστηκαν με τους αποκλεισμένους των παρισινών προαστίων, σε μια αντιπαράθεση που είχε αίτημα: κοινωνική δικαιοσύνη και ίσες ευκαιρίες για όλους, που δεν είναι αυτονόητα στις δυτικοευρωπαϊκές χώρες.Είχε όμως προηγηθεί ο «τυχαίος θάνατος» δύο ανηλίκων, στην προσπάθειά τους να αποφύγουν αστυνομικό μπλόκο.
Το γεγονός πυροδότησε τις συγκρούσεις στο προάστιο του Κλισί Σου Μπουά, αλλά, έξι μέρες μετά, οι μολότοφ έπεφταν βροχή και σε άλλα προάστια για άλλους λόγους: οι πικραμένοι μετανάστες ζητούσαν από την Πόλη του Φωτός τη δική τους θέση!Λίγες μέρες ύστερα από το ξέσπασμα των ταραχών στο Κλισί Σου Μπουά και τις αλαζονικές απειλές του υπουργού Εσωτερικών, Νικολά Σαρκοζί, ότι θα «καθαρίσει τη γάγγραινα» το σκηνικό άλλαξε:
Ο άνθρωπος που θεωρείται αυθεντικός εκπρόσωπος του γαλλικού νεοσυντηρητισμού συνομιλούσε τώρα «στοργικά» με τους συγγενείς των νεκρών ανηλίκων...Η κρίση όμως μαστίζει 25 προάστια του Παρισιού και κανείς δεν αμφιβάλλει ότι αυτή η κρίση υποδαυλίζεται από την πολιτική των διακρίσεων και του κοινωνικού αποκλεισμού που υλοποιείται στις γειτονιές των μεταναστών.
Αυτή ήταν η «μαγιά» των ταραχών, που ξεκίνησαν στη γαλλική επικράτεια το 1981, με παρόμοιες συγκρούσεις στη Λιόν, και συνεχίζονται επί τρεις δεκαετίες, καθώς οι διαδοχικές κυβερνήσεις δεν πολεμούν την αληθινή γάγγραινα του ρατσισμού.
Ο Νικολά Σαρκοζί, γιος μετανάστη και ο ίδιος, πλειοδοτεί στην πολιτική του κοινωνικού ελέγχου με σκληρή αστυνόμευση, κερδίζοντας τις καρδιές των συντηρητικών ψηφοφόρων, προβάλλοντας ως ο πιθανότερος νικητής των προεδρικών του 2007. Τι θα απομείνει στο μεταξύ, όταν ξεχαστούν κι αυτές οι ταραχές; Το αυτονόητο: τα γκέτο των μεταναστών θα συντηρούνται πάντα σε κατάσταση πολιορκίας"
Του ΑΧΙΛΛΕΑ ΦΑΚΑΤΣΕΛΗ
ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 06/11/2005

6 σχόλια:

psarras είπε...

Η ουσία των blogs είναι η δημοσίευση της ελεύθερης, υποκειμενικής άποψης του καθενός μας. Αν αρχίσουμε να αναπαράγουμε στα blogs άρθρα από την κάθε Ελευθεροτυπία και σία, τότε μάλλον την πατήσαμε

Alexandra είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Alexandra είπε...

Μπορείς απλά να μην διαβάζεις αυτά που γράφω εάν δεν σου κάνουν... Μπορείς να μην μπαίνεις καν...

hobgoblin είπε...

"Η ουσία των blogs είναι η δημοσίευση της" δικής σου στιγμής, όπως τη ζεις, όπως τη σκέφτηκες, όπως σου βγήκε.

"Αν αρχίσουμε να αναπαράγουμε στα blogs άρθρα από την κάθε Ελευθεροτυπία και σία, τότε μάλλον" βρήκαμε κάπου κάτι που μας εξέφρασε απόλυτα.

Ωραίο δεν είναι να σε καταλαβαίνει κάποιος, χωρίς να του το ζητήσεις; (μην αναλύετε τόσο ρε παιδιά... just blogg που να πάρει.)

Alexandra είπε...

Σωστή, just blogging

hobgoblin είπε...

Respect τον psarra δεν τον ξέρω για να του τα πω κατ' ιδίαν.

Και στην Alexz προτιμώ να μη μιλάω, διότι το πληρώνω με... πονοκέφαλο!

Ασε που scripta manent, που το πας αυτό;